Tatar Karakolu

Salı, Ekim 1, 2024

İçmeler ve Tatar Mevkii, motosikletle gezdiğim neredeyse ilk rotalardandı. İzmir – Çeşme Otoyolu, Zeytinler Kavşağı’na gelmeden hemen önce sağda görülen üç gözlü Tatar Köprüsü’ne ulaşmak için buralarda biraz gezinmiştim. Bu içerik vesilesiyle evet, Tatar Köprüsü’nü de yakın zamanda eklemeliyim.

Yola çıkmadan evvel nerelere uğrayabilirim diye etrafa göz atarken, Zeytinler’in doğusunda, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü arazisi içerisinde kalan, mübadele döneminde çevredeki Rum yerleşimlerinin tahliyesini kontrol amacıyla kullanılmış olduğu düşünülen bir karakol yapısından haberdar olmuştum. O zamanlar tarihi yapılara bu kadar meraklı olmadığım için CRF ve köprü haricinde fotoğraf çekmemişim.

Geçtiğimiz günlerde motorla turlamak için yine benzer yöne gitmeye karar verdim. Haritalara biraz göz atınca aklıma Söğüt tarafına giden yoldaki karakol geldi. Ne durumdadır diye merak ettim, internette biraz gezindim. Bildiklerimin üzerine, TBMM Kütüphanesi, Açık Erişim Sistemi üzerinden eriştiğim 1955 tarihli İzmir haritasında, mevcut konumda karakol olarak işaretlendiğini, daha geç tarihli 1:25.000’lik eski topografik haritalarda karakolun Alibey Çiftliği olarak yeniden isimlendirildiği öğrendim.

Uzun yıllar tel örgülerin arkasında kaldığı için yakın zamana dek korunan yapı grubunu, geçtiğimiz hafta sonu fotoğraflamak için gittiğimde ne yazık ki oldukça tahribata uğramış olarak buldum. Muhtemelen karakol binası olan diğerlerinden farklı bir yapıya sahip, iki katlı, gri/sarı renkte sıvayla kaplı yapı tamamen yıkılmıştı. Yapıya ait çevreye dağılmış damgalı tuğlalardan başka incelenecek bir detay yoktu. Ayakta kalan binaların içleri ve arazinin bazı kısımları kaçak kazılarla tahrip edilmişti.

Not: Yapı hakkında daha fazla bilgi ve içeriğe sahipseniz lütfen iletin.

Yorum Ekle