Çamaltı Tuzlası

Salı, Haziran 20, 2023

İzmir Kuş Cenneti’ne giderken deniz tarafında uzaklarda, etrafı ağaçlarla kaplı büyük bir yapı dikkatinizi çeker. Bu yoldan her geçişimde içimdeki merakın sürekli artmasına karşın önümdeki kısmen zorlu araziyi bildiğim için bu zamana dek ulaşmak için bir çaba göstermemiştim.

CRF’yi aldığım ilk yıllarda araziden geçerek buraya ulaşabileceğimi düşünüp, bir pazar sabahı kestirme bir rotadan yola koyuldum. Daha yolun yarısına bile gelemeden devasa çoban köpeklerinin etrafımı sarmasıyla ilk off-road deneyimimi yaşayarak ana caddeye geri döndüm. Etrafta önceden dikkat etmediğim, olmazsa olmaz geçiş noktalarına yerleşmiş çok sayıda ağıl vardı. Başka bir gün, bu ağıllardan uzakta rota çıkarıp tekrar yola çıktım. Bu seferde yükselen deniz, etraftaki su kanallarını taşırdığı için arazide ilerleyemedim. Neredeyse bir sene sonra aynı uzun rotada şans yaver gitti, nihayet tesise ulaştım.

Milattan önce 250-300 yıllarından itibaren kıyıda biriken tuzların ilkel yöntemlerle toplanarak işlendiği Çamaltı Tuzlası, ilk kez Makedonya Krallığı tarafından kullanılmış, Selçuklu ve Osmanlı döneminde de sürekli işletilerek geliştirilmiş. 1671-72 yılları arasında Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’de Tuzla-i Melemeniye olarak kayıtlara geçen tuzla, ilk olarak 1863 yılında İtalyanlar tarafından modernleştirilmiş.

1902 yılında Gediz’in taşması nedeniyle büyük ölçüde zarar gören Tuzla, yaklaşık on sene sonra tekrar inşa edilmiş. Muhtemelen özelleştirme öncesinden itibaren atıl durumda bulunan Tekel Çamaltı Tuzlası’nı, GoogleHaritalar’da dikkat çeken helikopter pistinden başlayarak dolaştım, fotoğrafladım.

Kaynak: Çamaltı Tuzlası Tarihçesi – Binbir Gıda Kurumsal – 2023

Yorum Ekle