Knidos..
Cumartesi, Temmuz 1, 2023
Marmaris’te iki yıl önce çıkan büyük yangında yolda mahsur kalmamak için, Knidos turumuzu planladığımızdan erken kesip evimize dönmüştük. Her zaman ziyaret edemeyeceğimiz uzaklıktaki antik yerleşim için normalden biraz daha detaylı araştırma yaparken Knidos ve karşısındaki Kos, İstanköy adasında Emeviler’den günümüze ulaşan kitabeler hakkında Graffiti Arabes de Cnide et de Kos isimli bir yazı karşıma çıkmış, oldukça ilgimi çekmişti.
Geçtiğimiz yılın bahar döneminde Knidos’ta yeni kitabeler bulunduğuna dair haberler servis edilmesi beni hem heyecanlandırmış hem de benzer tarihlerde okuduğum koruma üzerine yazılan rapor nedeniyle biraz germişti. Bu yaz, sabah erkenden yola çıkarak Yazı’dan Knidos’a giden dar araç yollarından, bazende antik kalıntılar eşliğinde Karia Yolu’ndan yürüyerek Knidos’a ulaştım.
Tüm heyecanımı bir anda yok eden görüntü, burada gördüğünüz devasa boşluk. Kitabelerin birçoğunun bulunduğu B Kilisesi’nin üst tarafı ve maalesef kilisenin de bulunduğu alan da buradan farksızdı. Biraz dinlenip Knidos’tan ayrıldım. Kitabelerin bozunma faktörleri üzerine yapılmış bir çalışma sonrasında, koruma ve restorasyon çalışması başlatılması muhtemeldi ancak bu denli hiçbir şeyle karşılaşmamayı beklemiyordum. Liman tarafında karşılaştığım bir çalışan, bulunan kitabelerin tamamının Arkeoloji Müzesi’ne gönderildiğini söyledi. Birçok yeri zaten sergiye dönmüş antik kentin bir terası daha kocaman bir boş alan bırakıp Muğla’ya gittiyse ben Knidos’a neden geldim?
Kaynak: (1) Collège de France – CNRS Centre de Recherche D’Histoire et Civilisation de Byzance – Travaux et mémoires 17 – Editör Constantin Zuckerman – 2013 (2) Knidos B Kilisesi’nde Bulunan Emeviler Dönemi Kitabeleri ile Liman Caddesi’nde Bulunan Heroon Yapısının Tahribatsız Yöntemlerle Analizi – 41. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu – Mehmet Bahadır TOSUNLAR, İbrahim KARAOĞLAN, Eylem AYDOĞDU, Kadriye Merve SELEK – 2019
Yorum Ekle