Thian Hock Keng

Perşembe, Ekim 26, 2023

Yıllar önce kısa süreli bir Singapur ziyaretim olmuştu. Ekvatorun yaklaşık 130km kuzeyinde, Malay Yarımadası’nın güney ucunda yer alan bu ada ülkesini hak ettiği biçimde gezemesem de en eski tapınaklarından birini ziyaret etme şansı bulmuştum. Oldukça sıcak ve nemli olarak hatırladığım o günleri haklı bir #throwbackthursday başlığı diyerek yazmak istedim. Üzerinden uzun zaman geçtiği için Singapur hakkında, internette kolayca bulabileceğiniz genel güncel bilgilere değinmiyorum, zira bizim gezdiğimiz zamanlarda şöyleydi böyleydi.

Tapınağın bulunduğu Telok Ayer Caddesi, 19. yüzyılda denize bakan bir sahil imiş. Günümüzde Outram olarak adlandırılan bu bölge, sömürge şehir plancılarının başlangıç noktasıyken, kıyı ıslah çalışmalarıyla beraber yerleşim buradan iç bölgelere doğru genişlemiş. Bugünkü içerik başlığımız Thian Hock Keng Tapınağı, günümüzde Chinatown’un en havalı mekanlarının ortasında yer alıyor. Bölgeye gelen ilk Çinli göçmenler burayı, Güney Çin Denizi’nin sert dalgaları üzerinden güvenli geçişleri için şükran sunmak adına Deniz Tanrıçası Mazu’ya adamışlar. 1821 yılında sahile inşa edilmiş küçük bir Joss House, yani küçük bir Çin tapınağı örneğiyken, Hokkien topluluğu önde gelen üyelerinin desteğiyle, 1839 yılında tekrar inşa edilmiş. İnşaat malzemeleri ve Mazu heykelinin Çin’den geldiği tapınak, Singapur’un en eski Çin tapınağı.

Tapınak içerisinde yasak olan fotoğraf çekmenin ciddi yaptırımlarını, benden cesaretli davranan bir kaç kişinin üzerinde görünce, o kargaşada çekebildiğim iki-üç kareden kayda değer yalnızca bir kare elde edebilmişim. Geleneksel Çin tarzındaki dikkat çekici mimari detaylar, ejderha ve anka kuşlarının ayrıntılı oymalarını içeren tapınak, 1973 yılında ulusal anıt olarak ilan edilmiş, bu süreçte bir çivi dahi kullanılmadan geleneksel yöntemler tercih edilerek restorasyon geçirmiş ve bu sebeple 2001 yılında UNESCO-Asya Pasifik Kültürel Mirasın Korunması dalında ödüle layık görülmüş. Modern ve eski mimarinin bir arada bulunduğu bölgedeki tapınağın arka kısmında ayrıca Merhamet Tanrıçası, Guanyin’e adanmış küçük bir tapınak daha bulunmakta.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı 03-Singapore-Chinatown-Outram-Telok-Ayer-Street-1024x576.jpg

Kaynak; Visit Singapore / Thian Hock Keng Temple

Yorum Ekle