Castell Caerdydd

Cumartesi, Aralık 2, 2023

Bir önceki yazıda Pont Tywysog Cymru için fotoğraf seçerken farklı içerik oluşturması muhtemel bazı fotoğrafları da ayırmıştım. Bugün sizlere Cardiff Kalesi olarak bilinen, yaklaşık iki bin yıllık tarihiyle birden çok kale yapısını içerisinde barındıran koca bir yerleşken kısaca bahsedeceğim. Bilet üzerindeki tarihten anlayacağınız üzere ben ziyaret edeli epey olmuş.

Cardiff’in Kale Caddesi üzerindeki ana kapıdan geçtikten sonra geniş bir avlu karşınıza çıkıyor. Age of Empires II oynayanlar hemen hatırlayacaktır, kaledeki bazı etkinliklerde hala atış yapabilen trebüşe bir mancınık türü faal vaziyette yerleşkenin doğu köşesinde. Ne yalan söyleyeyim, gezerken kaleden daha çok ilgimi çekmişti. Keşke çalışırken görebilseydim. Her neyse, zaman içerisinde değişen bu avlu içerisinde dolaşırken birden çok temel izine rastlıyorsunuz. Bilinen mevcut kalenin inşasından önce burada en az iki Roma kalesi varmış. Bunlardan ilki, milattan sonra 55 yılı civarında o dönemde Roma İmparatorluğu ile savaş içerisinde olan kabile ya da kabile birliği olarak bilinen Silures ile yapılan savaşlar esnasında inşa edilmiş. O dönemde kalenin dış duvarlarının inşasında Cardiff’in doğusunda bulunan Penarth’tan deniz yoluyla getirilen kireç taşları kullanılmış. İsim konusunda referans alınan Ravenna Kozmografyası’na göre Tamium olabileceği söylenirken, yakınından geçen bir nehir ismi olma ihtimali de söz konusu olunca bu konu belirsizliğini korumuş.

Kıyı boyunca muhtemel korsan tehditlerine karşı bir görev de üstlenen kale yerleşimi Roma İmparatorluğu’nun en uç batı sınırını oluşturduğu için oldukça stratejik bir konuma sahipmiş. Günümüzde gerçekleşen arkeolojik kazılar neticesinde her biri farklı büyüklükte ve zaman dilimine ait dört ayrı kale serisi daha keşfedilmiş. Roma döneminden sonra gelen Normanlar’a kadar bir süre iskan boşluğu yaşayan kalenin hükümdarlık süreci soylu ailelerle sürmüş.

Günümüze dek Roma İmparatorluğu dahil dokuz farklı soylu ailesi ve yönetim değiştiren kale, İkinci Dünya Savaşı esnasında iç duvarlarına inşa edilen barınak yapılarıyla hava saldırılarında sığınak olarak kullanılmış. Savaştan sonra 1947’de kalenin son sahibi IV. Bute Markisi John vefat edince kaleyi miras alan oğlu V. Bute Markisi John Crichton-Stuart, kalenin kuzeyinde kalan arazilerin sonuncusunu da satarak kaleyi ve çevresindeki parkı devir teslim töreniyle Cardiff halkına vermiş. O tarihten itibaren kale yerleşkesi savaş müzesi ve etkinlik mekanı olarak şehirde bir cazibe merkezi olarak işletiliyor. Kalenin ayrıca iyi bir biçimde günümüze aktarılmış bir Orta Çağ dönemi var. Bu konu hakkında pek bilgi sahibi olmadığım için sanıyorum vakit bulduğumda yalnızca fotoğraflarını paylaşacağım.

Kaynak: cardiffcastle.com – visitwales.com – visitcardiff.com

1 Yorum on “Castell Caerdydd”

Yorum Ekle