Pont Tywysog Cymru

Çarşamba, Kasım 29, 2023

Galler’in kuzeyde Dolgellau, güneyde Machynlleth vadileri arasında, askeri uçaklar için alçak irtifa eğitimlerinin icra edildiği Mach Loop’a katılabilmek için epey çaba göstersem de bir türlü uygun vakit bulamadım. Son fırsatı da kaçırınca, bir pazar sabahı otobüsle Londra’dan günübirlik bir gezi için Cardiff’e doğru yola çıktım. Az çok tanıyanlar bilir, tünel ve köprü gibi bazı yapılar inşa edildikleri konumlara göre ilgimi çeker. Yolumuz üzerinde İngiltere-Galler sınırı olarak, ben geçerken ismi Second Severn Crossing olan bir köprü var. Üzerinden yalnızca iki kez geçmiş olsam da bazen bu süreçleri araştırmaktan keyif alıyorum.

Otomobilin yaygınlaştığı dönemde İngiltere ve Galler arasında karayolunu tercih edenler, bir araba feribotu işletmesi olan Aust ya da Beachley Ferry aracılığıyla Severn Nehri’ni geçmekteymiş. 1966’da inşa edilen ilk Severn Köprüsü, 1990’lı yıllarda ulaşması gereken kullanım kapasitesinin üç katına 1984 yılında erişince, nehir üzerinde yeni bir köprünün gerekliliği ve inşası kısa zamanda gündeme gelmiş.

Yaklaşık dört yıl gibi kısa bir sürede tamamlanan ve M4 Otoyolu’nun geri kalanıyla aynı hizada devam etmesinden dolayı yolculuk süresi bir hayli kısaltan 5.128 metrelik asma köprü, 5 Haziran 1996 yılında Prens Charles tarafından hizmete açılmış.

Köprünün geçiş alanı, 354 kilometre uzunluğuyla Büyük Britanya’nın en uzun nehri olan Severn’in Bristol Kanalı ile birleşme noktasına denk geliyor. Gelgit sırasında ortaya çıkan kayalıklar ve çamur düzlükleriyle kaplı sulak alan, birçok kuş türüne ve canlıya ev sahipliği yaparken aynı zamanda göçmen kuşların da uğrak noktası olması sebebiyle ramsar alanı olarak ilan edilmiş.

*2018 yılında inşa eden konsorsiyuma verilen imtiyazın sona ermesiyle köprü, kamu mülkiyetine geçiyor, akabinde turizm gerekçesiyle geçiş ücreti kaldırılıyor. Ayrıca aynı yıl köprünün ismi; Prince of Wales olarak değiştiriliyor. Bahse konu gezi ve fotoğraflar sekiz yıl öncesine ait olduğu için otobüs şoförümüz bu yolculukta geçiş ücretini ödüyor.

1 Yorum on “Pont Tywysog Cymru”

Yorum Ekle