Eski Fabrika Bacası

Pazar, Şubat 11, 2024

Eski bir fabrika bacası. Halkapınar-Alsancak yönlü banliyö hattında seyahat ederken dikkatinizi çekmiştir muhtemelen. Hakkında bilgi çok az, hatta o kadar az ki, ne fabrikasına ait olduğu bile belli değil. Liman arkası endüstriyel miras envanterinde yer almayan, çoğu zaman ikinci kaynak olarak kullandığım detaylı arşivlerde bile geçmeyen bir fabrikaya ait baca. Durum böyle olunca daha çok dikkatimi çekiyor haliyle, gelin yakından bakalım.

Halkapınar Gar’dan Mürselpaşa Bulvarı’na doğru giderken henüz numara verilmemiş sokaktan sola dönerek bu eski fabrika bacasına kolayca ulaşabiliyoruz. Bilenler hatırlayacaktır, uzun yıllar konumu nedeniyle yanına yaklaşmak pek mümkün değildi. Şimdilerde çevresinde inşası tamamlanan gökdelenlere açılan caddenin ortasında kalmış. Yapıyı incelediğinizde ilk gözünüze çarpan FC1942 ibareli yazıt benim gibi bu işlere meraklı diğer kimselerin de erişebildiği tek detay. Buraya gelmeden önce internette denk geldiğim Halkapınar İstiklal Şehitliği için hazırlanmış imar raporunun, yine yapı hakkında bilgi vermeyen aşağıdaki satırlarında meçhul fabrikanın en azından yönünü öğrenmiştim.
-kültür varlığı tescilli Eski Un Fabrikası (1443 ada 7 parsel) ve güneyinde boş bir alan bulunmaktadır. Boş alanda imar uygulaması öncesinde 1454 ada, 5 parsel üzerinde fabrika olduğu bilinmekte olup, fabrikadan günümüze sadece baca yapısı kalmıştır.

Daha sonra erişebildiğim eski tarihli hava fotoğraflarını incelediğimde Tuzakoğlu Un Fabrikası ve Bomonti-Nektar Bira Fabrikası ile komşu alan 1960’lı yıllarda belli belirsiz büyük bir tesis olarak gözükürken, 1993 yılında çekilmiş daha net bir fotoğrafta, tamamen boşaltılmış bir alan olarak gözüküyor. Hakkında daha fazla bilgiye sahipseniz, yazının altına yorum ekleyerek ya da sağ sütundaki e-posta adresinden bana ulaşabilirseniz sevinirim. Herkese iyi hafta sonları.

Kaynak: LevantineHeritage, Konak-Halkapınar Mahallesi, Halkapınar Şehitliği Tarihi Sit Alanı 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Açıklama Raporu – 2023

Yorum Ekle