Reşadiye İskelesi

Pazar, Ocak 14, 2024

Geçen pazartesi kayadan inerken, Bkz: Gavur Evleri / Asar Taşı üç bölüme ayırmanın mantıklı geldiği uzun gezimizin ikinci bölümündeyiz. Hatırlarsanız Asar Taşı’nın üzerindeyken gördüğümüz, sonradan Yenişakran’ın Ilıca mevkisi olduğunu öğrendiğimiz sahile yürümeye karar vermiştik. Böyle zamanlarda geçtiğimiz yoldan değil de, farklı yerden yürümek daha makul olduğu için kayanın dik yamacı altındaki çeşme başında dinlenirken GPS nimetlerinden faydalandık ve bir patika bulduk. Kuzey Ege Otoyolu’nun Çandarlı Viyadüğü altından eski yol şantiyesine doğru, vadinin kıvrımından aşağı yürümeye başladık.

İzmir-Çanakkale karayoluna çıktıktan sonra karşıya geçip, bahçelerin arasındaki küçük bir ara yoldan sahile doğru devam ettik. Birkaç müstakil evin önünden geçerek ağır kokunun (muhtemelen rüzgar olmadığı için) bizi karşıladığı sahile ulaştık. Bu koku sahilde kuzeye doğru kurulmuş balık çiftliklerinden geliyordu. Rüzgar olmadığı için kokuya alışmakta başta biraz zorlansak da sonradan alışıp, önce sahilin güneyindeki harabe yapıyı ziyaret edip sonra da kuzeydeki balıkçılara doğru, bize eşlik eden iki yavru köpekle beraber dolaştık. Restorasyon geçirmiş sayıca az bazı müstakil yapılar ve eski antrepolardan ziyade dikkatimizi sahilin güneybatısında deniz içerisinde kalmış eski iskele kalıntıları çekti. Deniz oldukça temiz ve berraktı. Ufak turumuzda aslına uygun restore edilmediği her halinden belli Reşadiye (İskele) Camii’ni de ziyaret ettik.

19. yüzyılda V. Mehmet Reşat’ın tahta çıkışıyla Anadolu’da bir çok kasaba ve köyün Reşadiye ismi aldığı biliniyor. Bu isimden önce etrafındaki kireçli topraktan ötürü bölge, Osmanlıca, kireç, kireçtaşı anlamına gelen kilsten türemiş, Kilisköy, Kiliseköy olarak anılmaktaymış. Elaia körfezinin zamanla alüvyonla dolması sebebiyle limanın Reşadiye İskelesi’ne kaydırılmış olduğu varsayılırken, buradaki cami ve eski antrepoların inşasında kullanılan ve “kolaylıkla seçilebilen” antik taşların Elaia’dan getirilmiş olması da çok muhtemel.

Asar Taşı’ndan buraya geçerken sahilde ne olduğuna dair bir fikrimiz yoktu. Sadece Elaia’ya gideceğimiz yol üzerinde olduğunu varsaydığımız için spontane uğramak istemiştik. Bizim gibi düşünenler için sular çekilmiş dahi olsa Reşadiye’den Kazıkbağları sahiline doğrudan geçişiniz mümkün değil. Buradan Elaia Antik Kenti’ne ulaşım için biraz Çanakkale-İzmir karayoluna doğru yürüdükten sonra şansınız varsa soldaki çiti olmayan bir zeytin bahçesinden yürüyüp ulaşabilirsiniz.

Kendimce arkeolojik alanların bilinçsizce talan edilmesini engellemek amacıyla bu tarz mesajlara cevap vermiyor ve konumları yazıda özellikle paylaşmıyordum. Ancak görünen o ki, maalesef iyi niyetli olmayan kişiler buraları zaten bizden çok ziyaret ediyor. Okuyuculardan geçen hafta gelen geri dönüşlere istinaden gezdiğim rotaları artık “kısmen” paylaşacağım. Üçüncü bölüm; Elaia / Kazıkbağları

2 Yorumlar on “Reşadiye İskelesi”

Yorum Ekle