Karatepe Verici İstasyonu

Cumartesi, Ağustos 19, 2023

Çocukluğumda hep merak ederdim, şehrin en üst noktası üzerine kurulu yüksek bir anten kulesi, yakından nasıl heybetlidir acaba diye. Geçtiğimiz yıllarda, üyesi olduğum Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti, İzmir Şubesi’nin TRT İzmir Yamanlar Verici Kulesi’nde bulunan mevcut rölelerinin bakımı ve ek APRS anten montajı için, ekip olarak Karatepe’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştik. Geçen hafta sonu, Yamanlar Dağı ile ilgili arşivde bir şeyler ararken, uzun zaman önce çektiğim bu fotoğraflara denk geldim ve blog’un endüstri yapıları kategorisinde olması gerektiğini düşündüm.

Karatepe mevkii, 1076 metreyle Yamanlar Dağı’nın en yüksek noktası. Tepenin bir çok noktayı görür durumda olması, kapsama alanı genişliği açısından bölgede verici inşa edilebilecek neredeyse en uygun yükselti. Karatepe’nin kuzeybatısında bulunan Dededağı Tepesi de benzer bir rakıma sahip olsa da konum olarak biraz daha Yamanlar Dağı’nın içerisinde kalıyor.

Yamanlar Dağı Karatepe Verici İstasyonu, 28 Ağustos 1972’de 100 KW gücündeki çıkış anteniyle, İzmir TV Kulesi olarak yayına başlar. O dönemde kuleden yapılan yayınlar, Ege Bölgesi’nin %15’ini kapsar. 126 metre yüksekliğe sahip yapı, oldukça sert geçen kış koşullarında fırtına sebebiyle, 14 Ocak 1974’te yıkılır. İncelemelerin ardından, tekrar inşa edilir. Halen aktif olarak kullandığımız, bir Analog/UHF band rölesi burada bulunmakta, Belki bir gün tekrar yolum düşerse, kulenin kendisini de çekerim.

Yorum Ekle