Sanos S215/218
Cuma, Mayıs 23, 2025

1993’te, bir yıl önce aynı yerde gerçekleşen törenle hizmete giren İkarus’lar gibi, Sanos’lar da sıcak bir yaz günü süslenerek Cumhuriyet Meydanı’na dizildiler. İştiraklerin katılımıyla yapılan ortak törenle, Sanos’un solo versiyonu S215’ler ESHOT, Volvo B10M’ler ise İZULAŞ bünyesinde hizmete başladı. Üsküp merkezli FAS (Fabrika za Avtobusi Skopje) ile yaratılan SANOS (SAmoNOSen) markası, yetmişli yıllarda Mercedes, Man, ZF gibi üretici ve tedarikçilerinin lisansları altında farklı bileşenlerle otobüsler üreten bir kuruluştu. İkarus’larda türünün tek örneği olan 92-191’i saymazsak, gerçek anlamda otomatik şanzımanlı otobüs dönemi bu tarihte başlamış oldu.

Doğruya doğru Sanos’ ların vites geçişleri oldukça belirgin şekilde sert, motor sesleri de özellikle yokuşlarda bir hayli yüksekti. Sanos’ ların körüklü modeli olan S218’ler de bir sene sonra filoya eklendi. Virajlarda ve azami hızlarda körükleri, adrenalin yükseltme açısından İkarus’ları aratmıyordu.

Filodaki mevcut otobüslerden farklı, mavi-beyaz ve kırmızı şeritli renklerle gelen Sanos’lar, iki-binlerin başlarında MAN döneminden kalan kırmızı renk furyasından nasibini almışlardı. Yalnızca bir S218, 2011 yılına kadar orijinal boyasıyla kaldı. Şehir içerisinde ona rastlamak nostalji severler için hoş bir andı. Son orijinal boyalı araç olarak 94-615, keşke o haliyle muhafaza edilebilseydi..

Sanos’lar tamamen emekli oldukları iki-bin-on-dört yılına dek kesintisiz olarak İzmir’e hizmet ettiler. ESHOT’un otobüs filosunu gençleştirme projesi kapsamında fazlalık haline geldiler. Ekonomik ömürleri devam edenler çeşitli şehir ve ilçe belediyelerine ya da kurumlara hibe edildiler. Bu konu gündeme gelene denk plakasız olarak çalışmışlardı. Yakın zamana kadar İzmir’in bazı ilçe belediyelerinde atölye ve servis rastlamak mümkündü. Geçtiğimiz günlerde sağ kalan son Sanos’un yanına gittim, kısmet belki yakında detaylı bir inceleme eklenebilir. Diğer fotoğrafları da onla beraber eklemeyi düşünüyorum.

Bu arada görünen o ki, Blog’da İzmir ulaşıma dair bir kategori açmak durumunda kalacağım. İş yoğunluğu sebebiyle arada vakit buldukça dolaştığım arşivim, okuyucuların da yönlendirmesiyle son zamanlarda biraz bu yöne evrildi. İzmir’in toplu ulaşımına hizmet etmiş otobüs, banliyö trenleri ve vapurların çalıştığı son döneme denk geldiğim ve kısmen belgeleyebildiğim için kendimi şanslı hissediyorum.
Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT – Transport Database and Photogallery-EU
Oh be, Sanos gördüm kendime geldim.
Selamlar, bahsettiğiniz son Sanos’u ben de gördüm. Sanıyorum hibe araçlardan biri. İkarus yazınızda olduğu gibi bence alta eklemelisiniz.
94-615 yani son orijinal boyalı Sanos kalmalıydı!